Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novým přírůstkem v Zoo Ostrava je mládě hulmana posvátného,které se narodilo 31.1.2008.Jedná se již o 25 mládě narozené v této Zoo.Dvě skupiny hulmanů tvoří v současnosti 13 zvířat.Hulmani patří mezi větší druhy opic(samec váží 20kg).V přírodě obývají tropický,subtropický les,trnité křoviny,borovicové háje i obydlené oblasti.Žijí v Pakistánu,Indii,Bangladéši,Číně,Srí Lance i Nepálu.Potrava pro ně je zejména listí,ovoce,pupeny,květy i živočišná potrava.V přírodě se samci dožívají až 20 let,samice i 40 let.V lidské péči se mohou dožít i více a samičky mohou rodit i po třicátém roce věku.U hulmanů se projevuje tzv.,,tetičkovské chování",což znamená,že samice ve skupině se starají a nosí mládě od jiných samic.Předkové ostravské skupiny hulmanů(chování od roku 1980)pochází z horských oblastí severní Indie a Nepálu.V Evropě se jedná o jedinečnou skupinu.

 

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář