Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Stádo zeber Grévyho v ostravské zoologické zahradě se rozrostlo o dalšího člena. Stalo se jím mládě narozené 10. srpna. Je to kluk a má se čile k světu. Jeho máma, samička Klára, porodila již čtyři mláďata a o všechna se vzorně starala. Jedna z jejich dcer, která v naší zoo zůstala, očekává narození svého potomka v nejbližší době. Otcem obou mláďat je sameček Kye, který k nám přišel v dubnu 2008 z Anglie.

 

Ostravská zoo chová zebry Grévyho již od roku 1973 a za tuto dobu se podařilo odchovat celkem 23 mláďat. To nejnovější mají návštěvníci možnost již dobře pozorovat v pavilonu afrických zvířat nebo v přilehlém venkovním výběhu.  

 

Zebra Grévyho je ve volné přírodě nejohroženějším druhem zeber. Populace čítající v současné době okolo 2000 jedinců se vyskytují v Keni a Etiopii. V Somálsku byla již pravděpodobně vyhubena. Za posledních 30 let poklesly počty zvířat na pouhou pětinu! Ještě v roce 1977 bylo při sčítání zjištěno na 15000 zvířat. Největší hrozbou pro zebry je intenzívní využívání půdy jako pastvin pro dobytek a obsazování vodních zdrojů dobytkem. Situace by mohla dojít tak daleko, že chov v lidské péči potažmo zoologických zahradách bude jednou pro tento druh jedinou šancí na přežití.  

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář